monemvasiawinery_logo

Οινοποιητική Μονεμβασιάς

Ιδρύθηκε το 1998 από τον οραματιστή Γιώργο Τσιμπίδη. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψε ότι ο πλούτος της Ελλάδας είναι οι γηγενείς ποικιλίες σε αντίθεση με τάση της εποχής να φυτεύονται οι πιο διάσημες διεθνείς ποικιλίες. Σε αυτόν οφείλεται η διάδοση και η καθιέρωση της ποικιλίας Κυδωνίτσα και θα ακολουθήσουν και άλλες σπάνιες ποικιλίες. Κορυφαία του στιγμή η αναβίωση του Ιστορικού Malvazia – Μονεμβασιά, ένα κρασί σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο οινικό κόσμο. Επίσης, με τα εκατοντάδες πια μετάλλια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια αποτελεί την μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.

Οινοποία Μαρκόγιαννη logo

Οινοποιία Μαρκόγιαννη 

Ο Χριστόπουλος Γιάννης αποτελεί τη δεύτερη γενιά του Οινοποιείου Μαρκόγιαννη. Γεωπόνος με μεταπτυχιακό στην Αμπελουργία – Οινολογία του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναλάβει να βελτιώσει τον οικογενειακό αμπελώνα. Ποικιλίες όπως Ροδίτης, Βερτζαμί είναι οι κυριότερες αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι ο πειραματικός αμπελώνας 10 στρ. που έχει φυτέψει με σπάνιες τοπικές ποικιλίες της περιοχής, κάποιες από τις οποίες θα συζητηθούν σίγουρα στο μέλλον. Για όσους τον παρακολουθούν, η βελτίωση της ποιότητας των κρασιών από χρονιά σε χρονιά είναι θεαματική.

Αμπελώνας Καμκούτη logo

Αμπελώνες Καμκούτη

Αμπελουργός με όλη τη σημασία της λέξης. Ασπάζεται την θεωρία ότι στο αμπέλι γίνονται τα μεγάλα κρασιά για αυτό και περνάει πολλές ώρες καθημερινά παρατηρώντας και επεμβαίνοντας μόνο βιολογικά για τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται τα πρεμνά. Έχει εγκαταστήσει μετεωρολογικούς σταθμούς, πειραματίζεται με τις γηγενείς ζύμες και έχει σκοπό να ασχοληθεί με τη γεωργία ακριβείας. Στα εμφιαλωμένα κρασιά χρησιμοποιεί μόνο τον πρόραγο κάνοντας διαλογή στα σταφύλια που είναι τελείως υγιή και όλα τα άλλα τα προορίζει για απόσταγμα από στέμφυλα σταφυλής (το γνωστό μας τσίπουρο). Σύμφωνα με τη γνώμη της ομάδας διαθέτει την καλύτερη Μαλαγουζιά της αγοράς και πειραματίζεται συνεχώς με μια ποικιλία που αγαπάει πολύ, τον Τσαπουρνάκο.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κτήμα Παναγόπουλου 

Το Κτήμα Παναγόπουλου, πλαισιωμένο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες 30 στρεμμάτων, βρίσκεται στο Γκορτσούλι Μαντινείας, δίπλα στα τείχη της αρχαίας πόλης. Με όρεξη και αφοσίωση, η οικογένεια καλλιεργεί στους αμπελώνες της Μοσχοφίλερο και Merlot εδώ και 20 χρόνια. Η αγάπη για την παραγωγή, το μεράκι και η γνώση της νέας γενιάς, σε συνδυασμό με την εμπειρία των μεγαλύτερων, ώθησαν στην παραγωγή οίνων εξαιρετικής ποιότητας, που προέρχονται αποκλειστικά από τους αμπελώνες της οικογένειας. Το 2017 εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά η ΑΝΤΙΝΟΗ, η πρώτη βασίλισσα της Μαντινείας.

ΑΡΜΑΘΟΣ logo

Άρμαθος

Κτήμα – Λούλης: Η αγάπη τους για τη φύση και το κρασί βιολογικής καλλιέργειας τους οδήγησε στη δημιουργία ενός αμπελώνα 25 στρεμμάτων στο Δήμο Τανάγρας και συγκεκριμένα στο χωριό Άρμα όπου παράγονται 20.000 φιάλες το χρόνο. Ο οινολόγος του κτήματος είναι η Μαρία Τζίτζη, η οποία αναδεικνύει το πιο “value for money” Merlot, το οποίο το οινοποιεί φρέσκο αλλά και με παραμονή 6 μηνών σε βαρέλια Radu πρώτης χρήσης.

Σαββόγλου Τσιβόλας logo

ΒιοΛήμνος Σαββόγλου – Τσιβόλας

Η εταιρεία Ι. Σαββόγλου-Π.Τσιβόλας, με διακριτικό τίτλο Limnos Organic Wines, ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας της Λήμνου. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αναδείξει κυρίως τη χαρισματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, παράγοντας -σε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο- εκτός από ξηρούς αρωματικούς οίνους, μια σειρά εκλεκτών γλυκών οίνων και άλλων ειδικών προϊόντων, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΑΡΑ logo

Κτήμα Καμάρα

Ο Δημήτριος Κιουτσούκης με τη βοήθεια και την έμπνευση της οικογένειας του φύτεψε 110 στρέμματα αμπελώνα (κυρίως από ελληνικές ποικιλίες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ξινόμαυρο) στη βόρεια Ελλάδα κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή φημισμένη ήδη από την αρχαιότητα για τα ποιοτικά της κρασιά. Πρωτεύοντας στόχος τους; Να δημιουργήσουν κρασιά πολύπλοκα, μοναδικά που να εκφράζουν τη φιλοσοφία τους και το terroir της περιοχής τους. Αναζητώντας λοιπόν την πραγματική γεύση στη ζωή, δημιούργησαν τα κρασιά της σειράς Kamara pure, ήπιας παρέμβασης κρασιά (φυσικά κρασιά).

achaia_clauss

Αχαΐα Κλάους

Η ACHAIA CLAUSS βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο και ιδρύθηκε το 1861  από τον Βαυαρό Gustav Clauss, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής σταφίδας και είναι το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας. Σε μία από τις εξορμήσεις του γνώρισε την περιοχή και εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο. Αρχικά αγόρασε ένα αμπέλι 60 μόλις στρεμμάτων και τελικά δημιούργησε το Κάστρο-Οινοποιείο που διατηρείται έως σήμερα. Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής και καθιερωτής του θεσμού του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα,

αμπελώνες αντωνόπουλοι logo

Αμπελώνες Αντωνόπουλοι

Οι «Αμπελώνες Αντωνόπουλου»είναι δημιούργημα του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ενός ανθρώπου που πίστεψε στο εξαιρετικό ποιοτικό δυναμικό του εδάφους της Πελοποννήσου και ειδικότερα της ορεινής και ημιορεινής Αχαΐας, συντείνοντας στην ανάδειξή τους σε ζώνες παραγωγής οίνων ανωτέρας ποιότητας.Κύριο μέλημα του οινοποιείου είναι η ανάδειξη των μοναδικών γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας ενώ παράλληλα δημιουργούν και προϊόντα υψηλής ποιότητας από διεθνείς ποικιλίες.

Βεγορίτης

Στην καρδιά του νομού Φλώρινας, στην περιοχή του Αμυνταίου, εκτείνεται ένας μοναδικός αμπελώνας. Ο αμπελώνας των τεσσάρων λιμνών. Ανάμεσα στις λίμνες αυτές, στην τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται το Οινοποιείο Vegoritis. Η φιλοσοφία του ιδιοκτήτη Μπόσκου Χρήστου είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών σε όλο το φάσμα τιμών, με την καλύτερη σχέση τιμής ποιότητας που υπάρχει στην αγορά.